“Ik wil dit, en als ik het krijg zal ik vrij zijn.”

Valse hoop

Deze intentie hebben we inmiddels met z’n allen wel ontmaskerd als valse hoop. Het heeft ons consumptie-drang en hebberigheid gebracht maar geen vervulling, noch bracht het ons de koers naar een veilige en vredige samenleving. In tegendeel. Het zette de wereld op z’n kop.

Kracht komt langzaam

De koers naar nieuwe vormen in samenleven trachten we daarom nu te vinden in eigen kracht. Die is niet zomaar gevonden door je af te vragen wie je bent of wat je wilt. Eigen kracht is het resultaat van een ontwikkeling, waarin je er een steeds scherper gevoel bij krijgt waar ‘m die voor jou in zit. Tot ontwikkeling komen duurt een tijdje. Modieuze woorden zoals ‘in je kracht gaan staan’ mag je van mij dan ook met een korrel zout nemen. En dat het mogelijk zou zijn om een ánder in z’n kracht te zetten hoef je wat mij betreft helemaal niet te geloven.

Ontwikkeling

In de ontwikkeling naar eigen kracht, verbind je, in een cyclische beweging, steeds ‘dat wat je wilt bijdragen’ met ‘dat wat er in de realiteit is’. Het is een leercyclus die je deels in een desillusie brengt en je er deels in bevestigt dat je op de goede weg bent. Dat zit zo: onze wensen kunnen uit twee verschillende dingen bestaan en die twee dingen moet je uit elkaar halen door ze in de werkelijkheid uit te proberen. Je dient dus vanuit je wensen aan de slag te gaan én je dient dan heel goed op de consequenties te letten van je handelen.

Het ene en het andere

In het ene geval zijn onze wensen ingegeven door ongemakken die we willen vermijden. Door de achterdeur van ons verzet tegen hoe het is, komen illusies binnen. Illusies werken samen met de valse hoop dat we de werkelijkheid te slim af kunnen zijn. We hopen soms sterker en groter, geduldiger of meer vrijgevig te zijn dan hoe het werkelijk is.

In het andere geval zijn onze wensen ingegeven door het verlangen dat onveranderlijk in ons huist, dat onze gehoorzaamheid afdwingt en dat uiteindelijk, méér nog dan wij zelf, de koers bepaalt.

Wanneer je jouw ontwikkeling gebruikt om valse hoop van je verlangens te leren onderscheiden, komt als het ware langzaam maar zeker steeds duidelijker je werkelijke broncode bloot te liggen en koerst het leven in jou er op, om zichzelf waar te maken. Je volle potentie leven, je bestemming waarmaken… het draait in alle gevallen om iets in je, waaraan je je over te geven hebt. En niet om iets wat jij zelf kunt verzinnen. Het gaat nooit om hoe jij wilt dat het is. Het gaat er om dat je leert te willen hoe het is.

Illusie en realiteit

Het verschil tussen het vermijden van ongemakken, pijn, verlies en tekortkomingen enerzijds en het volgen van je hart anderzijds, ontdek je door eerlijk te kijken in welke werkelijkheid jouw wensen je brengen als je ze volgt. Illusies en vermijding van de realiteit brengen je in afzondering, leveren je frustraties op en disharmonie. Illusies brengen je alsnog datgene wat je wilde vermijden.

Verlangen brengt je een heldere en reële koers. Wie daardoor in eigen kracht toeneemt, komt dus ook altijd steeds meer met twee voeten in de realiteit te staan. En – dat is de belofte – wie in kracht staat, staat automatisch nooit alleen. Wie in kracht staat, weet waar die in steunt en staat daarmee in verbinding. Die weet zich ingebed.

Wie in kracht staat, die weet de werkelijkheid in te sluiten zoals die is, zonder daarvan afgezonderd te zijn en zonder er in opgesloten te zitten.

Vrijheid is onderwerping aan liefde

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *